Čo je to Punčovina?
Čo je to Punčovina?
Punčovina je hmota, ktorou tvoríme alebo modelujeme tortu na požadovaný tvar.
Ako pripraviť punčovinu?
Punčovinu môžeme vytvoriť z odrezkov z korpusov alebo si upečieme piškótu, napríklad z dvoch vajíčok. Rozmrvíme, najlepšie rukami v miske, pridáme podľa toho, čo máme: zvyšky krému, džem, rum…. ten odporúčam vždy trochu, dodá punčovine výbornú príchuť. Z korpusu vykrojíme približný tvar, spracujeme všetky odkrojky. Potom je potrebné korpus poriadne schladiť, inak punčovina uteká. Pred potiahnutím potrieme stuhnutú punčovinu tenkou vrstvou krému a necháme znova stuhnúť.
Ak potrebujeme hmoty viac a máme ju stále suchú, môžeme využiť napríklad kompótovú vodu alebo silnejšiu vodu z ovocného sirupu. Je naozaj len na vás, čo si do punčoviny pridáte. Musí vám vzniknúť hmota, nie suchá ani moc mokrá, aby sa odliepala od misky, aby ste z nej dokázali vytvoriť želaný tvar.
Ako môžeme s punčovinou pracovať?
Nie vždy dokážeme orezať korpusy tak, aby sme mali napríklad pekné obliny, vtedy použijeme punčovinu. Tak, ako sa nám najlepšie modeluje z hmoty, tak aj punčovinou najlepšie dotvárame tvary rukami a uhládzame dlaňou. Ak vám punčovina z torty odpadáva, znamená to, že nie je dostatočne spojená, pridáme ešte trochu džemu alebo krému.